طراحی پارک محله ای ؛ همه چیز درباره پارک های پاکتی

به گزارش وبلاگ عکس، فضای خالی، کم تحرک، بی استفاده و زشت در منظر شهری می تواند به محیطی عالی برای ایجاد مکانی با ارزش همانند یک پارک محله ای تبدیل شود. این همان مکانی است که در آن افراد برای استراحت، تأمل، گفتگو و لذت بردن، در کنار یکدیگر جمع می شوند. با افزایش زندگی شهرنشینی، شهرها بلندتر و متراکم تر شده اند، و ما برای کاهش این مداخلات مجبور به اهمیت قائل شدن به فضای باز عمومی و پارک ها شدیم. به همین دلیل، طراحی پارک محله ای به عنوان راهی برای محبت آمیز کردن محیط زندگی در دنیای مدرن و ماشینی در نظر گرفته می شود؛ با ویکی ساختمون همراه باشید.

طراحی پارک محله ای ؛ همه چیز درباره پارک های پاکتی

درباره طراحی پارک محله ای

پارک ها و فضاهای سبز با طراحی زیبا که در هر خیابان و برزن قابل مشاهده هستند، به شخصیت و زنده بودن یک مکان کمک می کنند. فضاهای سبز محیط شهری را خنک می کنند، کیفیت هوا را بهبود می بخشند، از تنوع زیستی حمایت می کنند و در یک کلام به پناه گاهی امن برای درک اصل زندگی بدل می شوند.

پارک محله ای یا پارک پاکتی (Pocket Park) معمولاً در بین ساختمان ها واقع شده اند؛ گوشه های استفاده نشده و بلاتکلیف، مسیرهای کوچک باقی ماندهِ بی روح، و به طورکلی اماکن متروک که رونق توسعه در شیوه های شهرسازی را از دست داده اند. چنین فضاهایی می توانند بعدها به شکل پارک های کوچک و محله ای درآیند، تا مکانی باشند برای دورهم جمع کردن ساکنان محله و همه افرادی که از کنار آن گذر می کنند.

طراحی پارک محله ای به اهداف چندگانه منتهی می شود، طراحان و سایر ذینفعان می توانند فضاهای بیشتری از طبیعت را در محیط های شهری پیچیده تر با ساختمان های بلندتر ایجاد کنند. با در نظر دریافت رویکردی مبتکرانه برای ادغام فضاهای عمومی و خصوصی، پارک های محله ای می توانند فضاهای سبز قابل دسترسی تری ایجاد کنند.

پارک محله ای، شکلی جدید و غنی از فضای شهریِ عمومی را ارائه می دهد. از طریق ادغام با محیط اطراف، این پارک ها می توانند به یک تجربه شهری کاملاً انسانی تبدیل شوند. از کاشت انواع گیاهان، قراردادن صندلی، و ایجاد روشنایی، می توان از طریق طراحی پارک پاکتی به زیبایی، راحتی و ایمنی محل زندگی اضافه نمود.

این شیوه طراحی متفکرانه از فضای عمومی، همچنین نقش اساسی در فعال سازی یک شهر بی روح دارد. از طریق برنامه ریزی هوشمندانه، می توان پارک های محله ای را به مکان هایی برای زندگی صمیمانه تر تبدیل کرد.

استاندارهای طراحی پارک محله ای

برای طراحانی که وظیفه دارند چالش های تبدیل فضاهای بی استفاده شهر را به پارک های پر رونق به نتیجه برسانند، دانستن استاندارهای طراحی پارک محله ای در استفاده از عناصر حیاتی جهت ایجاد تأثیر معنی دار در ذهن مردم بسیار مهم است.

اما قبل از پرداختن به این موضوع، لازم است طراح به چند پرسش پاسخ دهد. آیا مردم به آن نیاز یا اشتیاق دارند؟ چگونه می توان در این فضاهای بسیار کوچک ارتباط و عملکرد را تقویت کرد؟ در نهایت، چگونه می توان به بهترین شکل پارک های محله ای که مردم از آنها استفاده می کنند و قرار است به محفلی برای صمیمت بیشتر آنها تبدیل شوند را طراحی کرد؟

ضوابط گذرها:

  • گذرها به مسیرهای عبور و مرور، پله ها و رامپ ها برای افراد عادی و افراد با صندلی چرخ دار تقسیم می شوند.
  • معابر نباید بیش از 30 درصد از کل زمین پارک باشد.
  • معابر فرعی حداقل 2 متر، معابر نیمه فرعی 2 تا 4 متر، معابر اصلی 4 متر به بالا می باشد.
  • حداقل 5 سانتی متر اختلاف ارتفاع بین گذر و باغچه و جوی

ضوابط رمپ ها:

  • عرض رمپ برای معلولین حداقل 90 سانتی متر
  • حداکثر شیب مجاز 8 درصد
  • حداکثر طول رمپ 9 متر
  • حداقل عرض پاگرد رمپ 120 سانتی متر
  • شیارهای سطح رمپ با زاویه 30 درجه و فاصله بین شیارها می بایست 0.5 متر باشد.

موارد دیگر که باید در طراحی پارک محله ای لحاظ شود:

  • تعیین نوع گیاهان و جانمایی آنها
  • جانمایی و طراحی ساختمان ها و تأسیسات
  • جانمایی و طراحی فضاهای سرپوشیده
  • جانمایی و طراحی آبنما

مراحل طراحی پارک مرحله ای به شرح زیر است:

  • برداشت از زمین
  • طرح اولیه (اِسکیس)
  • طرح نهایی (تهیه نقشه معماری و اجرایی)
  • اجرا و بهره بردای پارک
  • تعمیر و نگهداری

اصول طراحی پارک پاکتی

هیچ دو پارک پاکتی از نظر ظاهری، پیکربندی و یا میزان ارزش یکسان نیستند. آنها هرکدام به شیوه خاص خود برای ارتباط با محیط اطراف، ارائه کمک به جامعه و ارائه یک مرکز اجتماع برای استراحت، بازی، مصاحبه، تعامل محلی و ارتباط فعالیت می کنند. با این حال، همه این پارک ها از اصول خاصی به مانند موارد زیر پیروی می کنند:

نوع مکان: طراحی باید از ویژگی های منحصر به فرد محل، حتی معایب آن نیز بهره ببرد. طراحی باید با آگاهی درست از محل فضای سبز تهیه و اصلاح شود. پارک برای اینکه از سوی مردن کشف شود، باید دارای دید کانونی باشد.

ترکیب یکپارچه: تمام عناصر طراحی باید تابع یک هدف کلی جهت زیبایی و عملکرد انجام گیرد. در طراحی باید از ساختارهای مصنوعی جلوگیری کرد، تا تجربه چشم انداز پارک به صورت ارگانیک و واقعی نمایان شود. توجه به فرهنگ محله و خیابان در ایجاد ترکیبی همگن باید به درستی در طراحی لحاظ شود.

جنبش و حرکت: این ترکیب باید به طور ظریف حرکت را از طریق طراحی هدایت کند. برای کارآیی بیشتر و جلوگیری از عناصر تصادفی، طرح پارک باید به گونه ای باشد که فضایی پر جنب و جوش ایجاد کرده و رهگذران را درگیر خود کند. در واقع، پارک محله ای باید فضایی زنده باشد، محیط های جمعی را تشویق و از وحدت اجتماعی حمایت کند.

استفاده و کاربرد: کاربرد در طراحی پارک به نحوه استفاده و چشم انداز مردم توجه دارد. به این معنا که بتواند بر پایه خواسته های مردم از یک سو و نیازهای محله از سویی دیگر تاثیر بگذارد. مردم در این مکان می توانند در عین مصاحبه، یک نوشیدنی گوارا نیز نوش جان کنند.

طراحی پایدار و حفاظت از محیط زیست: طراحی باید نگهداری طولانی مدت را تضمین کرده و از تحقق اهداف و اولویت های طراحی اطمینان حاصل کند. گیاهان باید شکوفا شوند، تهاجمی نباشند و برای نگهداری نیازهای کمتری داشته باشند. در این طرح باید از ویژگی های طبیعی سایت تا حد ممکن محافظت و در راستای تداوم سلامت اکولوژیکی منطقه حرکت کرد.

چند نمونه پیروز از طراحی پارک محله ای

برخی از پارک های محله ای روایت تاریخی یا بیانی فرهنگی دارند، در حالی که برخی دیگر به بهبودی مناظر شهری و تقویت اجتماعات کمک می کنند. برخی از آنها برنامه ریزی داشته و بسیار دقیق طراحی شده اند، در حالی که برخی دیگر تصادفی، ارگانیک یا موقت هستند. طراحان در سراسر جهان در حال ایجاد پارک های جیبی پر رونق به عنوان راه چاره هایی برای احیای فضای عمومی در شهرهای شلوغ جهت ایجاد پتانسیل هایی برای تجربیات عمومی فوق العاده بین مردم هستند. آنها نمونه های شاخصی همانند موارد زیر را طراحی کرده اند:

باغ های پنجره ای پیاده روی ملکه (Queens Walk Window Gardens) در لندن

این پارک محه ای، ترکیبی جذاب از هنر و زندگی گیاهان در منظره ای بتنی در لندنِ انگلیس است. تخمین زده می شود باغ های پنجره ای در طی سه ماه هشت میلیون نفر بازدید کننده داشته باشد.

محله فرهنگی بازار افغان (Afghan Bazaar Cultural Precinct) در ملبرون

طراحی محله فرهنگی بازار افغان در ملبورنِ استرالیا، نقشی را که بیان فرهنگی و هنری عمومی در تعریف هویت بصری و زنده بودن یک جامعه ایفا می کند را نشان می دهد.

پارک گرامرسی (Gramercy Park) در نیویورک

این پارک یکی از منحصربه فرد ترین فضاهای سبزِ نیویورک است. فقط ساکنان 39 ساختمان مستقر در اطراف پارک می توانند به آن دسترسی پیدا کنند، اما این پارک هر شب کریسمس برای عموم باز است.

جاردینز (Jardins) در بارسلون

جاردینزها، مجموعه باغ هایی به همین نام در شهر بندری بارسلون در اسپانیا هستند. هر کدام از این پارک های محله ای براساس هویت و فرهنگ منطقه طراحی شده اند.

اهمیت وجود پارک محله ای چیست؟

در نهایت، پارک های محله ای یک ارتباط کوچک اما اساسی را بین محیط های شهری و طبیعی فراهم می کنند. این پارک ها فضایی برای استفاده های اجتماعی و پیوند بین افراد، مکان و طبیعت ایجاد می کنند. اینها فرصتی برای تزریق فضاهای سرگرم کننده و جذاب برای تعامل با فضاهای مسکونی و بی سروصدا و ساده را فراهم می کنند.

پارک های پاکتی اساساً در مورد فراهم کردن فضای امن و راحت به مردم برای گذراندن وقت در فضای بیرون طراحی می شوند. یک رویکرد مشترک و استراتژیک برای توسعه این پارک ها، فرصت و توانایی ایجاد آینده ای فراگیرتر در راستای توسعه پایدار است.

منبع: ویکی ساختمان

به "طراحی پارک محله ای ؛ همه چیز درباره پارک های پاکتی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طراحی پارک محله ای ؛ همه چیز درباره پارک های پاکتی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید