سلفی دست جمعی ناصر الدین شاه در کاخ گلستان

به گزارش وبلاگ عکس، کاخ موزه گلستان مجموعه ای از عمارت های شاهانه و بخش های باشکوه است که قدمتشان به دوره زندیه و قاجاریه بر می شود. هم اکنون در این کاخ، 12 بخش و موزه مختلف به چشم می خورد که بازدید از آن ها را نباید از دست بدهید. یکی از جالب ترین قسمت های کاخ موزه گلستان، بخش عکس خانه و مرکز اسناد تصویری است که بسیار منحصر به فرد می باشند. یکی از جالب توجه ترین نکاتی که درباره عکس خانه کاخ گلستان باید بدانید، این است که این مجموعه عکس، دومین مخزن عکس و فیلم بزرگ دنیاست که درست بعد از مجموعه تصویری موزه بریتانیا قرار می گیرد!

سلفی دست جمعی ناصر الدین شاه در کاخ گلستان

در بخش عکس خانه که در واقع حوض خانه عمارت بادگیر محسوب می گردد، مجموعه ای از عکس های دوره قاجار و وسایل عکاسی به نمایش عموم درآمده اند. اغلب این عکس ها را ناصرالدین شاه، شاه علاقه مند به عکاسی گرفته و بر روی بعضی از آن ها می توانید دست خط وی را تشخیص دهید. یکی از عکس های مجذوب کننده بخش عکس خانه، سلفی دست جمعی ناصرالدین شاه به همراه سوگولی هایش است که در آیینه کاخ گلستان به ثبت رسیده است. از این عکس می توان به عنوان یکی از نخستین سلفی های سلطنتی جهان و یک سلفی ایرانی یاد کرد.همان طور که گفته شد امروزه سلفی جالب ناصر الدین شاه در عکس خانه کاخ گلستان نگهداری می گردد و همه روزه از ساعت 9 تا 17 می توانید به بازدیدش بروید.

عکاسی در دوران ناصرالدین شاه

عکاسی در دوران ناصرالدین شاه به شکوفایی قابل توجهی رسید؛ چراکه خود او نیز به این هنر علاقه داشت و کارهای خوبی هم در عکاسی به ثبت رساند. ناصرالدین شاه در عکاسی، تصاویری از همسران خود، محیط اطراف، کاخ، غلامان و … را به ثبت رسانده؛ او بعلاوه نخستین سلفی های ایران را به ثبت رسانده است. ناصرالدین شاه گاه این سلفی ها را به همراه همسران خود و گاه به صورت انفرادی با تنظیم دوربین در مقابل آینه به ثبت رسانده است.

در این موزه گاه پرتره هایی را می بینیم و گاه عکس های دسته جمعی. تصاویر بیشتر متعلق به اهالی کاخ های سلطنتی، افراد نظامی و یا افراد خارجی است. در بین عکس ها بارها چهره ناصرالدین شاه را در حالت های مختلف مشاهده می کنیم. از طرفی، عکاسِ تعداد زیادی از این عکس ها خود ناصرالدین شاه است. به خصوص تصاویری که از اهل و عیالش می بینیم. او گاهی حتی دست به ثبت خویش اندازهایی زده و با زنان حرم سرا مقابل آینه ایستاده و تصاویری را به ثبت رسانده است.

گفته می گردد که در زمان حکمرانی ناصرالدین شاه قاجار به علت علاقه اش به عکاسی، این هنر از حمایت او برخوردار شد. در سال های سلطنت ناصرالدین شاه عکاسان ایرانی و خارجی در سراسر ایران به ثبت زندگی اجتماعی و سیاسی در کشور پرداختند.

در بین تصاویر، عکس هایی از مظفرالدین شاه، احمد شاه، کمال الملک (نقاش)، سید حسن تقی زاده (از رهبران انقلاب مشروطه) و چهره های سرشناس دوره ناصری را می بینیم.

کمال الملک، شیخ ابراهیم، سید حسن تقی زاده، ابوالحسن فروغی، کیخسرو عزالملک، دبیرالملک و دیگران

پس از گذر از تصاویر دسته جمعی نظامی ها و یا افرادی مشغول به کار در کاخ ، به پرتره های می رسیم. اولین اثری که نظرمان را جلب توجه می نماید، تصویر کودکی است که به سمت چپ خود نگاه می نماید. تصویر متعلق به دوران کودکی احمد شاه است که به وسیله عبدالله قاجار به ثبت رسیده است.

در ادامه پرتره هایی از ناصرالدین شاه را می بینیم. در دو عکس؛ یک بار متمایل به سمت چپ در قابی به رنگ قرمز قهوه ای و در عکسی دیگر متمایل به سمت راست در تصویری سیاه سفید. عکاس این تصاویر ناشناس است.

عکسی که در بین تصاویر نظامی ها، غلامان کاخ ها و یا توپ خانه ها نظرمان را به خود جلب می نماید، تصویری از یک گروه موسیقی آن دوران است.

در ادامه عکسی را می بینیم که روی آن عباراتی نوشته شده است. کودکی با لباس سلطنتی جلوی پنج مرد که پشت او ایستاده اند روی یک جایگاه نشسته است.

احمد شاه با خط خود روی این عکس نوشته است: این عکس در 9 سالگی افتاده است. در سنه 1278 ولیعهد شدم و در سنه 1277 تبریز آمدم. دستخط مبارک است. در سنه 1313 در عکاسخانه مبارکه به به وسیله میرزا احمد خان عکاسباشی عمل تازه صنع ضیا به طبع گشت.

افراد حاضر در این عکس به ترتیب از سمت راست: روح اله میرزای پیشخدمت باشی، میرزا عبدالوهاب خان نایب الوزاره، یحیی خان اجودان حضور مبارک، رضا قلیخان لله باشی و یداله میرزای صندوقدار هستند.

ناصرالدین شاه روی این عکس نوشته است: توی تالار آینه عکس توی آینه انداخته شده که من هم پیدا هستم.

در ادامه تصاویر مختلفی از زنان دربار در مکان های مختلف به چشم می خورد. اغلب این زنان دارای ویژگی های چهره ای مشابهی هستند. ابروهایی به هم پیوسته و گاه دارای سبیل.

روی دومین عکسی که ناصرالدین شاه از خودش در یک آینه به ثبت رسانده است نوشته شده: صورت خودم در آینه.

آدرس: تهران، خیابان پانزده خرداد، میدان ارگ

منبع:سیـری در ایـران

منبع: دیجیاتور

به "سلفی دست جمعی ناصر الدین شاه در کاخ گلستان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سلفی دست جمعی ناصر الدین شاه در کاخ گلستان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید