10نماد با کمترین میزان نقدشوندگی در بورس
به گزارش وبلاگ عکس، بورس به کانال یک میلیون و 400هزار واحدی صعود کرد. حالا با اطمینان بیشتری می توان گفت فرایند نزولی سه ماهه کاملا به خاتمه رسیده و شاهد بازگشت روز های خوش هستیم. روز هایی که در آن هم شرکت های کوچک و هم شرکت های عظیم در مدار صعودی قرار گرفته اند. حتی آن نماد هایی که در سه ماه گذشته در صف فروش قفل شده بودند و سهامداران امکان فروش سهام و نقد کردن دارایی هایشان را نداشتند هم این روز ها شرایط خوبی را تجربه می نمایند.
به گزارش هفت صبح، در چنین روز هایی شاهد افزایش تقاضا برای خرید سهام شرکت های کوچک هستیم. با این وجود همچنان خطر بزرگی خریداران سهام در این نماد ها را تهدید می نماید. حجم معاملات پایین ممکن است دوباره دارایی سهامداران را قفل کند. برای همین شاید بهتر باشد از ریزش سه ماهه درس بگیریم و با مشاهده فرایند صعودی در یک نماد، هیجان برای خرید به خرج ندهیم.
در این گزارش 10نمونه از نماد هایی را آنالیز نموده ایم که در روز های نزولی بورس پشت سهامدارانشان را خالی کردند و ممکن است در ادامه این اتفاق دوباره تکرار گردد. یکی از نمونه های چنین شرکت هایی، هلدینگ ملی با نماد وملی است. هرچند ارزش معاملات وملی نسبت به 10نماد معرفی شده در این گزارش بالاتر است، اما در ریزش سه ماهه بورس، نماد وملی اغلب روز ها در بین سنگین ترین صف های فروش قرار داشت و شانس سهامداران برای نقد کردن دارایی هایشان بسیار پایین بود.
تا اینکه ابتدای هفته بالاخره فرایند نزولی وملی به انتها رسید و دیروز شاهد تقاضای چشمگیر برای خرید سهام این شرکت بودیم. قیمت سهام وملی نسبت به نقطه اوج خود حدود 64درصد کاهش پیدا نموده و سرمایه سهامدارانش را به یک سوم تبدیل نموده است.
یک: پدرخش؛ شرکت درخشان تهران
شرکت درخشان تهران با نماد پدرخش که سهام آن در گروه لاستیک و پلاستیک معامله می گردد، رکورددار کمترین ارزش معاملات در دوره سه ماهه ریزش بورس است. میانگین ارزش معاملات روزانه در این نماد تنها 112میلیون تومان است و در اغلب روز ها حجم معاملات در این نماد به اندازه حجم مبنا نمی رسد.
اتفاقی که باعث می گردد قیمت انتهای سهام تغییری نکند. شاید برای همین باشد که قیمت سهام پدرخش نسبت به نقطه اوج خود تنها 16درصد کاهش داشته، اما باید توجه داشته باشید که سه ماه است سهامداران پدرخش شانس ناچیزی برای فروش سهامشان دارند. قیمت سهام پدرخش در سه ماه گذشته، 112روز کاهشی بوده است.
دو: کفپارس؛ شرکت فرآورده های نسوز پارس
سهام شرکت فرآورده های نسوز پارس نسبت به نقطه اوج خود حدود 30درصد کاهش داشته. نماد کفپارس مدت زیادی را از 15تیرماه تا هفتم آبان ماه متوقف بوده و با اینکه از ریزش بازار در امان مانده، اما همچنان از زمانی که معاملات نماد آن شروع شده 40درصد کاهش قیمت را درسهام آن شاهد هستیم.
این نماد در رتبه دوم کمترین ارزش معاملات قرار گرفته است و به طور میانگین روزانه 113میلیون تومان سهام آن معامله شده است که نشان از نقدشوندگی پایین کفپارس دارد. فرایند نزولی کفپارس دیروز با جمع آوری صف فروش به انتها رسید و شاهد تشکیل صف برای خرید سهام آن بودیم. خریدارانی که توجهی به کارنامه سه ماهه کفپارس ندارند و نسبت به فرایند صعودی آن امیدوارند.
سه: ثامان؛ سامان گستر اصفهان
نماد شرکت سامان گستر اصفهان روز گذشته بعد از سه ماه از صف فروش آزاد شد. تازه روز گذشته سهامداران این شرکت با نماد ثامان توانستند سهام خود را فروخته و دارایی هایشان را نقد نمایند. در مدت سه ماه گذشته میانگین ارزش معاملات روزانه ثامان تنها 153میلیون تومان بوده و در رتبه سوم کمترین میزان نقدشوندگی در بازار سرمایه قرار گرفته است.
حجم معاملات ثامان در برخی روز ها به قدری پایین بود که قیمت انتهای آن هیچ تغییری نمی کرد. همین موضوع باعث شده قیمت این سهم نسبت به نقطه اوج خود تنها حدود 20درصد کاهش داشته باشد. شاید ضرر کمتر خوشایند به نظر برسد، اما تا زمانی که امکان فروش نداشته باشید، نمی تواند یاریی به شما کند.
چهار: ثاباد؛ شرکت توریستی و رفاهی آبادگران ایران
سهامداران ثاباد از 21مردادماه و همزمان با شروع ریزش بورس، تا به امروز همچنان فرصت فروش سهام خود را پیدا ننموده اند. این نماد متعلق به شرکت توریستی و رفاهی آبادگران ایران است و در گروه انبوه سازی قرار گرفته است.
در بیش از سه ماه گذشته نماد این شرکت دائما در صف فروش بوده و روزانه به طور میانگین 155میلیون تومان سهام این شرکت خرید و فروش شده است. این رقم برای یک شرکت در بازار بورس بسیار پایین به حساب می آید. سهام ثاباد در این مدت حدود 32درصد کاهش داشته و هنوز فرصت فروش برای سهامداران به وجود نیامده است. در این سه ماه برخی روز ها معاملات ثاباد به قدری پایین بوده که قیمت انتهای سهام بدون تغییر باقی مانده است.
پنج: خیاری؛ یاری فنر ایندامین
سهامداران شرکت یاری فنر ایندامین با نماد خیاری، دیروز بعد از گذشت بیش از سه ماه برای اولین بار توانستند سهام خود را بفروشند. در این مدت نماد خیاری دائما در صف فروش بوده و ارزش معاملات آن به طور میانگین روزانه 250میلیون تومان بوده است. در این مدت حتی یک روز هم از صف فروش خلاص نشده و قیمت انتهای در خیلی از روز ها با کمترین تغییر باقی مانده است. سهام شرکت یاری فنر ایندامین نسبت به اوج خود کاهش 40درصدی را پشت سر گذاشته است. روز گذشته بعد از مدت ها صف فروش این نماد جمع آوری شد و شاهد تقاضا برای خرید سهام این شرکت بودیم. خیاری در گروه خودرو و ساخت قطعات قرار گرفته است.
شش: بشهاب؛ لامپ پارس شهاب
آخرین باری که ارزش معاملات در نماد بشهاب به اندازه حجم مبنا بود، مربوط به هفته اول شهریورماه است. در سه ماه اخیر سهامداران لامپ پارس شهاب هر روز صبح که نگاهی به پرتفوی خود می انداختند، با صف فروش سنگین روبه رو می شدند. حجم معاملات روزانه 278میلیون تومانی در این نماد شانس موفقیت در فروش سهام را به کلی از بین برده بود. خیلی از روز ها به قدری معاملات در بشهاب پایین بود که قیمت انتهای سهام تغییری نمی کرد. همین مورد باعث شده کاهش قیمت سهام بشهاب در دوران ریزش بورس به 19درصد محدود گردد. صف فروش بشهاب روز گذشته بعد از سه ماه جمع آوری شد و شاهد خرید سهام توسط سرمایه گذار های جدید بودیم.
هفت: ثغرب؛ شرکت سرمایه گذاری مسکن شمال غرب
سهامداران ثغرب بعد از گذشت سه ماه همچنان فرصت فروش سهام خود را پیدا ننموده اند. این نماد در هفته های اخیر عموما در صدر فهرست سنگین ترین صف های فروش فرابورس قرار داشته است.
در این مدت میانگین ارزش معاملات روزانه ثغرب تنها 300میلیون تومان بوده که رقم پایین برای یک نماد در بازار سرمایه به حساب می آید. خیلی از روز ها حجم معاملات پایین باعث شده قیمت انتهای بدون تغییر باقی بماند. صرفا سه روز گذشته شاهد بالا رفتن حجم معاملات در نماد ثغرب هستیم و بعد از سه ماه فرصتی برای فروش سهام به وجود آمده است. در این مدت ارزش سهام ثغرب حدود 30درصد کاهش داشته است.
هشت: حپترو؛ شرکت حمل و نقل پتروشیمی
میانگین ارزش معاملات روزانه طی سه ماه گذشته در نماد حپترو متعلق به شرکت حمل و نقل پتروشیمی، حدود 326میلیون تومان است. این رقم برای نمادی در بازار بورس بسیار پایین است و نشان از سختی نقد کردن آن دارد.
به خصوص که در سه ماه گذشته نماد حپترو 130روز نزولی بوده و قیمت آن از چهار هزار و 290تومان در ابتدای مرداد، به دو هزار و 423تومان رسیده و 44درصد کاهش پیدا نموده است. از 19مرداد تا همین سه روز پیش، حپترو دائما صف فروش داشت و تعداد خریداران به قدری کم بود که در برخی روز ها با پر نشدن حجم مبنا، قیمت انتهای سهام تغییری نمی کرد. معاملات حپترو سه روز است به روال عادی برگشته و فرصت فروش برای سهامداران به وجود آمده است.
9: غمهرا؛ شرکت تولیدی مهرام
سهام شرکت تولیدی مهرام با نماد غمهرا، حتی در روز های صعودی و قبل از ریزش بورس حجم معاملات بسیار پایینی داشت. در سه ماه گذشته میانگین ارزش معاملات روزانه غمهرا 369میلیون تومان بوده و در اغلب روز ها حجم معاملات پایین تر از حجم مبنا در این نماد است. اتفاقی که باعث می گردد فروش سهام کار چندان راحتی نباشد و اصطلاحا شاهد نقدشوندگی پایین در نماد غمهرا هستیم.
غمهرا زودتر از بقیه نماد ها و تقریبا از اواخر تیرماه به فرایند نزولی افتاد و این فرایند تا هفته گذشته ادامه داشت. قیمت سهام این شرکت از 13هزار و 100تومان به چهار هزار و 620تومان رسید و با ضرر 65درصدی، بیش از دو سوم سرمایه سهامداران را از بین برد. در یک هفته اخیر شاهد افزایش تقاضا برای خرید سهام غمهرا هستیم.
10: تپمپی؛ شرکت پمپ سازی ایران
تپمپی از جمله دیگر نماد هایی است که در یکی دو ماه گذشته پای ثابت فهرست سنگین ترین صف های فروش در بازار بورس بوده است. نماد شرکت پمپ سازی ایران از ابتدای مردادماه به فرایند نزولی افتاده و در این مدت قیمت سهام آن از هفت هزار و 100تومان به سه هزار و 450تومان کاهش پیدا نموده و تقریبا نصف شده.
ضرر بالا در کنار نقدشوندگی پایین، شرایط سختی برای سهامداران تپمپی به وجود آورده بود. در این مدت حجم معاملات و نقدشوندگی تپمپی آنقدری پایین بود که شانس فروش سهام و نقد کردن دارایی ها عملا وجود نداشت. طوری که در خیلی از روز ها به خاطر حجم معاملات پایین، قیمت انتهای سهام تغییری نمی کرد. از ابتدای این هفته بعد از ماه ها صف فروش تپمپی جمع آوری شده و تازه فرصت فروش سهام به وجود آمده است.
منبع: فرارو